Porady
Wskazówki dla osób opiekujących się chorymi na nowotwory
Bądź świadom, że choroba nowotworowa wymusza przynajmniej częściową zmianę nawyków żywieniowych, co może znacząco wpływać na samopoczucie i pogarszać jakość życia.
Nie zmuszaj chorego do spożywania porcji jedzenia przekraczających jego możliwości, zwłaszcza, gdy cierpi on z powodu jadłowstrętu. Nie sprzyja to poprawie jego stanu odżywienia, jest natomiast częstą przyczyną napięć w relacjach chory-rodzina. Może powodować u chorego poczucie winy w stosunku do starań osób przygotowujących posiłki, co w rezultacie sprzyja rozwojowi depresji. Osiągniesz lepsze efekty łagodnie zachęcając chorego do jedzenia niż wywierając nacisk.
Nie zmuszaj chorego do jedzenia potraw, których nie lubi. Powinien jeść to, na co ma ochotę, za wyjątkiem produktów, które ewidentnie mogą zaszkodzić (ciężkostrawnych, smażonych, tłustych, nadmiernie słodkich lub pikantnych).
Wykazuj dużo cierpliwości i zrozumienia dla częstych zmian decyzji chorego dotyczących ulubionych posiłków. Zdarza się, że chorzy nie chcą zjeść dania, mimo że o nie prosili. Najczęstszą przyczyną braku apetytu w takich sytuacjach są przykre objawy (zmiany smaku i drażniący zapach potraw, suchość w jamie ustnej, zaparcia, obawa przed biegunką, nudnościami lub wymiotami), które należy starać się eliminować.
Leczenie przeciwnowotworowe może spowodować, że jednego dnia potrawa jest dobrze tolerowana przez chorego, natomiast następnym razem powoduje dolegliwości. W takiej sytuacji na pewien czas zrezygnuj z jej podawania, a gdy objawy ustąpią, możesz spróbować ponownie włączyć ją do jadłospisu.
Ważna jest nie tylko ilość pożywienia, ale również jego jakość. Wybieraj produkty świeże, krótko przechowywane, o niewielkim stopniu przetworzenia i z małą ilością substancji dodatkowych.
Zadbaj o miłą i przyjazną atmosferę spożywania posiłków, dzięki której jedzenie będzie kojarzyło się z przyjemnością. Postaraj się o estetyczny wygląd stołu i potraw. Posiłki powinny być urozmaicone, kolorowe i estetycznie podane.
Gdy występuje silna niechęć do jedzenia, spróbuj podawać kilka razy w ciągu dnia niewielkie objętościowo posiłki na mniejszych talerzach – w ten sposób nie wzbudzają lęku zbyt dużą objętością.
Kontroluj masę ciała chorego i wszelkie zmiany zgłaszaj lekarzowi prowadzącemu.
Rozmawiaj z chorym na temat jego problemów związanych z chorobą i żywieniem.
Tekst został zaczerpnięty z poradnika Żywienie a choroba nowotworowa wydanego przez Fundację „Tam i z Powrotem”, partnera kampanii ,,Wykorzystaj czas na życie”.
Cała treść poradnika dostępna na stronie:
www.programedukacjionkologicznej.pl